فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 39 (پاییز 1395)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 39 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/19
  • تعداد عناوین: 17
|
  • شورانگیز توانایی، شهرام لک * صفحات 541-554

    به منظور بررسی تاثیر روابط فیزیولوژیکی و مواد فتوسنتزی در شرایط تنش گرمای انتهای فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد رقم چمران 2 گندم، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال زراعی 94-1393به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. کرت های اصلی شامل: دست کاری اجزای منبع و مخزن در چهار سطح (حذف دو برگ بالایی، حذف برگ پرچم، حذف کامل سنبلچه های یک طرف سنبله و شاهد بدون حذف برگ) و کرت های فرعی شامل زمان های مختلف کاشت در سه سطح (اول آذر ماه، 15 آذر ماه و اول دی ماه سال 1393) بودند. نتایج نشان داد که حذف برگ بر تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت اثر معنی داری داشت. تاریخ کاشت نیز بر تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تاثیر معنی داری داشت. اثر متقابل حذف برگ و تاریخ کاشت بر تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تاثیر معنی داری نشان داد. بیشترین عملکرد دانه (میانگین 5691 کیلوگرم در هکتار) در شرایط عدم محدودیت منبع و مخزن (تیمار شاهد) در تاریخ کاشت اول و در شرایط کاشت به هنگام رخ داد چراکه دوره پر شدن دانه با تنش گرمای انتهای فصل مواجه نشده و حداکثر بهره برداری از منابع فتوسنتزی صورت گرفته است. کمترین عملکرد دانه (2123 کیلوگرم در هکتار) در کاشت سوم و دیر هنگام و نیز تیمار حذف سنبلچه های یک طرف سنبله در شرایط محدودیت منبع مواد فتوسنتزی و برخورد مرحله رسیدگی با گرما حاصل شد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، گندم، منبع و مخزن
  • ابوالفضل باغبانی آرانی*، امیر کدخدایی، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحات 555-566

    به منظور اثرات کاربرد بقایای گندم (Triticum aestivum L) و لوبیا (Phaseolus vulgaris L) به همراه سولفات روی در مزارع گندم بر میزان عملکرد، غلظت روی و آهن، پروتئین و نسبت مولی اسید فیتیک به روی، اسید فیتیک دانه گندم، آزمایشی در سال زراعی 1392-1391 در اصفهان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار با شش تیمار (شاهد، سولفات روی، بقایای گندم، بقایای لوبیا، گندم + روی و بقایای لوبیا + روی) به اجرا در آمد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر اختلاف معنی دار عملکرد ماده خشک و دانه، غلظت روی و آهن دانه، غلظت اسید فیتیک دانه، نسبت مولی اسید فیتیک به روی و پروتئین دانه گندم از نظر تیمارهای مختلف بود. نتایج به دست آمده همچنین نشان داد که بالاترین میزان عملکرد، پروتئین و غلظت روی دانه مربوط به تیمار بقایای لوبیا + روی و کمترین میزان آن مربوط به تیمار شاهد بودند. کاربرد بقایای گیاهی در تمامی تیمارهای مورد بررسی در این آزمایش باعث کاهش نسبت مولی اسید فیتیک به روی (شاخص قابلیت جذب روی برای مصرف کننده) و مخصوصا تیمار بقایای لوبیا + روی نسبت به تیمار شاهد گردید. بقایای لوبیا نسبت کربن به نیتروژن کمتری از گندم داشت. همچنین، کاربرد بقایای گیاهی در خاک باعث افزایش معنی دار عملکرد ماده خشک و دانه گندم در سطح احتمال یک درصد در مقایسه با تیمار شاهد شد، به گونه ای که بقایای لوبیا باعث افزایش 20 درصدی در عملکرد دانه گردید. در مجموع، نتایج نشان داد که در شرایط آزمایش حاضر، تیمار بقایای لوبیا + روی با بالاترین میزان عملکرد، غلظت روی و پروتئین دانه و کمترین میزان نسبت مولی اسید فیتیک به روی از سایر تیمارهای مورد بررسی در این آزمایش برتر بود.

    کلیدواژگان: بقایای گندم و لوبیا، روی، آهن، اسید فیتیک
  • اسماعیل علی بخشی، محمد میرزاخانی * صفحات 567-584

    کاربرد روش های تلفیقی تغذیه گیاهی می تواند باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی و کاهش آلودگی های زیست محیطی اکوسیستم های زراعی شود. بنابراین، به منظور بررسی اثرات مصرف کود نیتروژنه و چند کشتی همزمان لگوم ها بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد ذرت، آزمایشی در سال 1392 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل مصرف کود اوره در چهار سطح: N0= عدم مصرف ازکود اوره (شاهد)، N1، N2 و N3 به ترتیب مصرف 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار کود اوره و چند کشتی همزمان با گیاهان لگوم در چهار سطح شامل: S1، S2، S3 و S4 به ترتیب کشت ذرت خالص (شاهد)، کشت ذرت + نخود، کشت ذرت + لوبیا چشم بلبلی و کشت ذرت + ماش سبز بودند. صفاتی مانند تعداد برگ سبز، عملکرد دانه ذرت، ارتفاع گیاه، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، کارآیی مصرف نیتروژن ذرت، بیوماس لگوم ها، درصد نیترژن گیاه و وزن صد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر سطوح تیمار مصرف کود نیتروژن بر صفات تعداد برگ سبز، عملکرد دانه ذرت، ارتفاع گیاه، تعداد دانه در ردیف، کارآیی مصرف نیتروژن ذرت، بیوماس لگوم ها و درصد نیترژن گیاه معنی دار بودند. همچنین، اثر تیمار چند کشتی همزمان لگوم ها نیز بر صفات عملکرد دانه ذرت، کارآیی مصرف نیتروژن ذرت، بیوماس لگوم ها و درصد نیتروژن گیاه معنی دار برآورد شدند. میانگین عملکرد ذرت با مصرف 225 کیلوگرم اوره در هکتار (37/7 تن در هکتار) با میانگین تولید در صورت مصرف 150 کیلوگرم اوره در یک گروه آماری قرار دارند و تیمار استفاده از 75 کیلوگرم در هکتار کود اوره با تولید 5.47 تن در هکتار (که با تیمار شاهد در یک گروه آماری قرار داشتند) و کمترین مقدار عملکرد دانه تولیدی را به خود اختصاص دادند. همچنین، در میان سطوح تیمار چند کشتی همزمان نیز بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه با میانگین 7.30 و 6.01 تن در هکتار به ترتیب مربوط به کشت خالص ذرت و تیمار کشت همزمان ذرت + ماش سبز بودند.

    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد دانه، لگوم ها، نیتروژن
  • علی تدین*، مجتبی ظفریان صفحات 585-598

    تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک بر ویژگی های زراعی ارقام مختلف یونجه با اجرای آزمایشی مزرعه ای در دو چین بصورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بررسی شد. در این آزمایش پنج رقم یونجه (یزدی، همدانی، بغدادی، بمی و رنجر) و سه سطح اسید هیومیک (شاهد، پنج و 10 لیتر در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و چین به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که به جز صفت ارتفاع بوته بقیه صفات شامل عملکرد علوفه خشک، وزن خشک تک بوته، وزن خشک ریشه و شاخساره تک بوته، تعداد برگ و قطر ساقه تحت تاثیر اثر متقابل سه جانبه چین × رقم × اسید قرار گرفتند. صفت ارتفاع بوته تحت تاثیر اثر متقابل دوجانبه رقم × اسید و چین × رقم واقع شد. در مجموع هر دو چین ارقام یونجه یزدی و بمی حایز بیشترین و رقم رنجر حایز کمترین مقدار صفات اندازه گیری شده شدند. همچنین در بین تیمارهای اسید هیومیک، تیمار 10 لیتر در هکتار نسبت به تیمار شاهد و پنج لیتر در هکتار اسید بیشترین مقدار صفات را در ارقام یونجه داشت. در مجموع ارقام یونجه بمی، رنجر و یزدی با کاربرد 10 لیتر در هکتار اسید هیومیک به ترتیب بیشترین عملکرد علوفه خشک را در شرایط آزمایش داشتند.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، چین برداشت، عملکرد، وزن خشک شاخساره
  • نگین سادات امیرخلیلی، علی داد امیری بهزادی*، اسماعیل باباخانزاده سجیرانی صفحات 599-612

    اثر محلول پاشی کود پتاسیم (در 2 سطح محلول پاشی و عدم محلول پاشی) از منبع سولفات پتاسیم و سرک پتاسیم (در 2 سطح سرک و بدون سرک) از منبع کلرور پتاسیم بر صفات تعداد دانه در طبق، تعداد شاخه جانبی، عملکرد دانه، محتوای روغن دانه، عملکرد روغن، نسبت مغز به پوسته، ارتفاع بوته و وزن خشک اندام هوایی در سه ژنوتیپ گلرنگ شامل KW.2، پدیده و گلدشت با اجرای آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود) به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال زراعی 1392 ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین تعداد دانه در طبق (28.70)، تعداد شاخه جانبی (17.83) و نسبت مغز به پوسته (1.47) در ژنوتیپ KW.2 حاصل شده است. بالاترین میزان عملکرد دانه (2627.7 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (1350.5کیلوگرم در هکتار) در تیمار محلول پاشی با سولفات پتاسیم به ترتیب در ژنوتیپ های پدیده و KW.2 به دست آمد. اثر متقابل ژنوتیپ و محلول پاشی بر عملکرد دانه و روغن معنی دار بود. در نتیجه مشخص گردید که محلول پاشی با سولفات پتاسیم اثرات بهتری بر عملکرد دانه و روغن در ژنوتیپ های گلرنگ نسبت به سرک کلرور پتاسیم دارد.

    کلیدواژگان: پتاسیم، سرک، عملکرد دانه، گلرنگ، محتوای روغن، محلول پاشی
  • سعید سلیمانی، الناز فرج زاده معماری تبریزی * صفحات 613-628

    عناصر ریزمغذی نقش مهمی در تولید و عملکرد گیاهان دارند. این بررسی در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی ملکان با هدف مطالعه تاثیر برخی از عناصر ریزمغذی (آهن، روی و منگنز) با غلظت های مختلف در مراحل رشد (6-4 برگی و 10-8 برگی) چغندر قند در 3 تکرار به صورت اسپلیت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. حداکثر عملکرد ریشه با کاربرد غلظت نه در هزار عناصر غذایی در مرحله 6-4 برگی حاصل گردید. محلول پاشی عناصر در هر سه غلظت در مرحله 10-8 برگی سبب افزایش معنی داری در عملکرد ریشه باعث شدند. کاربرد غلظت شش در هزار این عناصر ریزمغذی، عملکرد ریشه را تا 15.6 درصد افزایش داد. کاربرد عنصر منگنز تاثیر معنی داری بر عملکرد شکر سفید چغندر قند نداشت. از سوی دیگر، کاربرد غلظت نه در هزار عنصر روی افزایشی 16.4 و کاربرد غلظت های شش و نه در هزار عنصر آهن افزایشی به ترتیب 18.6 و 36 درصدی در عملکرد شکر سفید را باعث گردیدند. درصد عیارقند تحت تاثیر کاربرد عنصر منگنز قرار نگرفت ولی کاربرد مقادیر بالای عناصر آهن و روی در مرحله 10-8 برگی چغندرقند افزایش معنی داری در عیارقند چغندر قند باعث شد. در این مطالعه بیشترین افزایش در عیارقند تحت تاثیر کاربرد غلظت نه در هزار عنصر آهن به دست آمد. با توجه به اهمیت اقتصادی عملکرد شکر سفید و ریشه می توان محلول پاشی عناصر آهن و روی با غلظت نه در هزار در مرحله 10-8 برگی چغندرقند را جهت افزایش تولید مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: چغندرقند، عناصر ریزمغذی، عملکرد ریشه، محلول پاشی
  • علیرضا پازکی*، حمیدرضا توکلی حقیقت، ابوالفضل رشیدی اصل صفحات 629-644

    مشکلات فراوان حاصل از مصرف کودهای شیمیایی نیتروژنه در تولیدات گیاهی، صاحب نظران را بر آن داشته تا که از روش های جایگزین و پاک در راستای حرکت به سمت کشاورزی ارگانیک استفاده نمایند و در این میان مصرف کودهای آلی، ب ه ویژه ورمی کمپوست، از جمله اولویت ها محسوب می شود. به منظور بررسی اثر مصرف مقادیر مختلف کود نیتروژن و ورمی کمپوست بر عملکرد، اجزای عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی همیشه بهار آزمایشی در بهار سال 1392 در منطقه شهرری اجرا گردید. این آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این تحقیق مصرف کود شیمیایی نیتروژن در 4 سطح (0، 60، 120 و 180 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) به عنوان عامل اصلی و ورمی کمپوست در3 سطح (0، 10 و 20 تن در هکتار) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که گیاهان تیمار شده با نیتروژن در سطح 120 کیلوگرم در هکتار نسبت به سایر مقادیر مصرف، نتایج مطلوب تری را بر عملکرد، اجزای عملکرد و محتوی اسانس اندام های هوایی به همراه داشت. همچنین، اثر کاربرد ورمی کمپوست در سطوح 10 و 20 تن در هکتار بیشتر از تیمار عدم مصرف بود. نتایج مقایسه میانگین های اثر متقابل عوامل آزمایشی نشان داد که بالاترین عملکردهای دانه (1567 کیلوگرم در هکتار)، بیولوژیک (6664 کیلوگرم در هکتار) و اسانس (18.66 کیلوگرم درهکتار) با مصرف 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و20 تن ورمی کمپوست در هکتار به دست آمدند.

    کلیدواژگان: صفات رویشی، عملکرد، نیتروژن، ورمی کمپوست، همیشه بهار
  • محمود توحیدی *، رحیم فلاحی صفحات 645-656

    به منظور بررسی تاثیر غلظت و تعداد دفعات محلول پاشی سالیسیلیک اسید بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت در شمال خوزستان، آزمایشی در سال زراعی 94-1393، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. تیمار غلظت سالیسیلیک اسید در پنج سطح شامل صفر (شاهد)، 0.25، 0.5، 0.75 و 1 میلی مولار و تیمار تعداد دفعات محلول پاشی در سه سطح شامل محلول پاشی در مرحله 8-6 برگی، دو بار محلول پاشی در مرحله 8-6 برگی و ده روز بعد از آن و سه بار محلول پاشی در مرحله 8-6 برگی و ده و بیست روز بعد از آن در نظرگرفته شدند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که شاخص سطح برگ، عملکرد و اجزای عملکرد شامل وزن هزار دانه، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف تحت تاثیر مقادیر مختلف غلظت و تعداد دفعات محلول پاشی سالیسیلیک اسید قرار گرفتند اما برهم کنش آنها اختلاف معنی داری نداشت. عملکرد بیولوژیک تحت تاثیر مقادیر مختلف غلظت سالیسیلیک اسید قرار گرفت به طوری که، بیشترین مقدار عملکرد بیولوژیک مربوط به تیمار غلظت 0.75 میلی مولار با 18150 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن مربوط به شاهد (بدون محلول پاشی) با 15410 کیلوگرم در هکتار بودند اما تعداد دفعات محلول پاشی و برهم کنش آنها اختلاف معنی داری نداشت. محلول پاشی سالیسیلیک اسید در مقادیر مختلف، عملکرد دانه را افزایش داد به طوری که بیشترین مقدار عملکرد دانه مربوط به تیمار غلظت 1 میلی مولار با 8998 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن مربوط به شاهد (بدون محلول پاشی) با 6897 کیلوگرم در هکتار برآورد شدند و در تیمار تعداد دفعات محلول پاشی بیشترین مقدار عملکرد دانه با 8592 کیلوگرم در هکتار با دو بار محلول پاشی در مرحله 8-6 برگی و ده روز بعد از آن به دست آمد. نتیجه گرفته شد که مصرف سالیسیلیک اسید می تواند در افزایش عملکرد و رشد ذرت موثر باشد.

    کلیدواژگان: ذرت، سالیسیلیک اسید، عملکرد، محلول پاشی
  • فدرا طاهری اشترینانی، امین فتحی * صفحات 657-668

    اثر کودهای بیولوژیک و شیمیایی به همراه مصرف سالیسیلیک اسید بر خصوصیات زراعی ذرت طی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد در سال 1391 مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل 3 سطح کود فسفر (صفر، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار)، 2 سطح کود بیولوژیک (میکوریز) (تلقیح بذر و عدم تلقیح بذر) و 2 سطح سالیسیلیک اسید (0.5 و 1 میلی مولار) بودند. نتایج نشان داد که میان صفات تعداد دانه در ردیف، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک اختلاف معنی داری در سطوح کود فسفر و میکوریز به دست آمد، در حالت تلقیح بذور با میکوریز عملکرد دانه به مقدار 8412 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که 24% بیشتر از تیمار عدم تلقیح بذور بود. سالیسیلیک اسید تاثیر معنی داری بر تعداد دانه در ردیف، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت داشت. با مصرف 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید عملکرد دانه به مقدار 8316 کیلوگرم در هکتار حاصل شد که 24% بیشتر از تیمار عدم مصرف بود. اثر متقابل فسفر و میکوریز بر تعداد دانه در ردیف، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بودند. اثر متقابل سالیسیلیک اسید و فسفر و اثر متقابل سه گانه تیمارهای آزمایش نیز تنها بر عملکرد دانه معنی دار بود. نتایج این بررسی نشان داد که سالیسیلیک اسید و میکوریز می توانند عملکرد دانه را از طریق تولید بوته های قوی تر گیاهی و بهبود اجزای عملکرد، افزایش دهند.

    کلیدواژگان: ذرت، سالیسیلیک اسید، فسفر، میکوریز
  • بهرام میرشکاری * صفحات 669-682

    به منظور مطالعه واکنش عملکرد و میزان اسانس دو توده بومی رازیانه در برابر سویه های میکوریز تحت تاثیر تنش آبی، پژوهشی در سال 1393 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار روی دو توده بومی رازیانه اصفهان و ملایر به عنوان عامل اصلی، آبیاری در سه سطح 70، 100 و 130 میلی متر تبخیر از تشتک به عنوان عامل فرعی و سویه های قارچ میکوریز شامل Rhizophagus intraradicesو Funneliformis mosseaeو شاهد (بدون تلقیح) به عنوان عامل فرعی فرعی اجرا شد. بر اساس نتایج به دست آمده در بوته های حاصل از رشد بذور تلقیح شده با این سویه های قارچی، محتوای نسبی آب برگ افزایش یافت. شاخص کلروفیل برگ رازیانه در صورت تلقیح بذر با این سویه ها در مقایسه با عدم تلقیح حدود 39% افزایش یافت. در صورت آبیاری رازیانه بر اساس 100 میلی متر تبخیر از تشتک، اختلاف بین سویه ها با شاهد پدیدار شد و هر بوته 4.7 شاخه بیشتری نسبت به شاهد تولید کرد. بیشترین عملکرد اسانس در سطوح آبیاری 70 و 100 میلی متر تبخیر از تشتک به میزان 18.5 لیتر در هکتار و کمترین مقدار آن نیز از سطح 130 میلی متر تبخیر، معادل 11 لیتر در هکتار، حاصل شد. بدین ترتیب در شرایط آب و هوایی نیمه خشک تلقیح بذر با سویه های این قارچ می تواند اثر تنش آبی روی عملکرد رازیانه را تعدیل کند.

    کلیدواژگان: تنش آبی، شاخص کلروفیل، قارچ میکوریز، محتوای نسبی آب
  • رعنا قلی نژاد، علیرضا سیروس مهر *، براتعلی فاخری صفحات 683-696

    به منظور بررسی اثرات رژیم آبیاری و کودهای آلی (کمپوست و ورمی کمپوست) بر درصد موسیلاژ و برخی صفات کیفی گاوزبان آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زابل اجرا گردید. تیمارها شامل آبیاری در چهار سطح: آبیاری در 100 درصد ظرفیت زراعی (شاهد)،80 درصد ظرفیت زراعی (تنش ملایم) و 60 درصد ظرفیت زراعی (تنش شدید) به عنوان عامل اصلی و مصرف کود آلی در سه سطح شامل شاهد (بدون مصرف کود)، 40 تن کمپوست و 4 تن ورمی کمپوست در هکتار به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که نیتروژن، فسفر و پتاسیم گیاه و همچنین میزان کلروفیل a، کارتنوئید و کلروفیل کل در اثر تنش خشکی کاهش یافتند ولی در سطوح کاربرد کود کاهش کمتری در صفات فوق مشاهده شد. درصد سدیم در شرایط تنش و کاربرد کمپوست بیشتر بود. با افزایش تنش، کربوهیدرات محلول و درصد موسیلاژ بالا رفت ولی بیشترین درصد موسیلاژ (2.37) از تنش ملایم به دست آمد. بیشترین عملکرد خشک کل (t.ha-1 13.48) در شرایط عدم تنش حاصل شد که با سطح تنش ملایم اختلاف معنی داری نداشت. کاربرد کودهای آلی، به ویژه کمپوست، عملکرد بیشتری تولید کرد. درمجموع، جهت دست یابی به عملکرد قابل قبول و درصد موسیلاژ بالا در گاوزبان، استفاده از رژیم آبیاری 80 درصد ظرفیت زراعی همراه با کاربرد کمپوست در شرایط آب و هوایی زابل مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، کلروفیل، کمپوست، ورمی کمپوست، موسیلاژ
  • سیده زهرا حسینی * صفحات 697-716

    به منظور محاسبه ضرایب همبستگی و تجزیه مسیر برخی صفات مرتبط با عملکرد، 15 ژنوتیپ گلرنگ در شرایط بدون تنش و تنش خشکی به صورت دو آزمایش جداگانه در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا شد. هر کدام از این آزمایش ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار پیاده شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد مطالعه و عملکرد در دو شرایط محیطی تنش و بدون تنش وجود دارد. با استفاده از رگرسیون گام به گام مناسب ترین مدل در هر دو محیط ارایه شد. انجام تجزیه مسیر ترتیبی با استفاده از همبستگی های ژنتیکی برای عملکرد دانه و سایر صفات مرتبط نشان داد که در شرایط بدون تنش، صفات وزن هزار دانه و قطر ساقه دارای اثر مستقیم و بالا روی عملکرد دانه بودند درحالی که در شرایط تنش خشکی، وزن دانه در بوته و وزن هزار دانه بیشترین اثر مستقیم را نشان دادند. بنابراین، برای رسیدن به ارقام پر محصول گلرنگ در شرایط تنش خشکی به احتمال قوی می توان با انتخاب ارقامی با بیشترین وزن دانه در بوته دست یافت.

    کلیدواژگان: رگرسیون گام به گام، وزن دانه، همبستگی ژنتیکی، همبستگی فنوتیپی
  • طیبه جعفریان، محمدجواد زارع * صفحات 717-730

    شوری از جمله عوامل اصلی کاهش تولیدات زراعی در مناطق خشک جهان محسوب می گردد. در این آزمایش اثرات شوری بر خصوصیات فیزیولوژیک، مورفولوژیک و اجزای عملکرد گندم (رقم سرداری) تحت پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح شوری (صفر، 80، 120 میلی مولار) و پراکسید هیدروژن در چهار سطح شامل غلظت های 0، 25، 50 و 80 میلی مولار بودند. در این مطالعه، تنش شوری تمامی اجزای عملکرد و نیز سطوح آنتی اکسیدان ها، رنگیزه ها و تعداد و طول روزنه های برگ را تحت تاثیر قرار داد. پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن از طریق تاثیر مثبت بر روابط آبی گیاه، رنگیزه ها و نیز مساحت سطح برگ و روزنه اثر سوء شوری را بر عملکرد کاهش داد. گیاهان حاصل از بذرهای پیش تیمار شده با پراکسید هیدروژن از محتوای نسبی آب، رنگیزه کلروفیلی و کاروتنوئیدی بالاتر، مساحت سطح برگ بیشتر و تعداد روزنه کمتر و طول روزنه بیشتر تحت تنش شوری نسبت به شاهد برخوردار بوده و در عین حال دارای اثر سودمند پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن بر کاهش اثر سوء تنش شوری بودند.

    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، شوری، گندم، مرفو، فیزیولوژیک
  • داود حسن پناه *، حسن حسن آبادی، امیراصلان حسین زاده، بیتا سهیلی، رئوف محمدی صفحات 731-748

    صفات کمی و کیفی و پایداری عملکرد غده قابل فروش 14 کلون امیدبخش سیب زمینی همراه با سه رقم تجاری (آگریا، مارفونا و ساوالان) به عنوان شاهد طی آزمایشی براساس طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در سال های 1392 و 1393 ارزیابی شدند. در طی دوره رشد و پس از برداشت، صفاتی مثل تعداد ساقه اصلی در بوته، ارتفاع بوته، تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد کل غده و قابل فروش، درصد ماده خشک، تیپ پخت، حفره ای شدن مرکز غده، زنگ داخلی غده و تغییر رنگ گوشت غده خام پس از 24 ساعت اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب صفات کمی مورد ارزیابی نشان داد که بین کلون های امیدبخش از لحاظ صفات عملکرد غده کل و قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته، ارتفاع بوته، متوسط وزن غده، تعداد ساقه اصلی در بوته و درصد ماده خشک و بین برهم کنش کلون × سال از لحاظ صفات عملکرد غده کل و قابل فروش اختلاف معنی دار مشاهده شد. کلون 9 (3-397078) با کمترین مقدار عملکرد غده قابل فروش با کلون های 4 (13-397045)، 1 (16-397031)، 3 (11-397031)، 6 (8-397009) و 12 (6-397067) در سال 1392 و با کلون 4 (13-397045) و رقم آگریا در سال 1393 اختلاف معنی دار نشان داد. کلون های 4 (13-397045)، 1 (16-397031) و 12 (6-397067) دارای غده های یکنواخت، رنگ پوست زرد تا زرد تیره، رنگ گوشت زرد روشن تا زرد، شکل غده گرد تخم مرغی و گرد، عمق چشم سطحی تا متوسط، بدون زنگ، حفره و شکاف داخل غده، رسیدگی متوسط دیررس بودند و برای مصارف چیپس، خلال و سرخ کردنی انتخاب شدند. براساس نتایج تجزیه به عامل ها، «عملکرد غده»، «تعداد غده» و «ساختار بوته و صفات کیفی» به ترتیب به عنوان عوامل اول، دوم و سوم نام گذاری شدند. در این آزمایش، مدل GGE Bi-plot و پارامتر ارزش پایداریAMMI (ASV)، روش های مناسب برای گزینش همزمان عملکرد غده قابل فروش و پایداری بودند و توانستند کلون های 1 (16-397031)، 3 (11-397031)، 4 (13-397045) و 12 (6-397067) را به عنوان کلون های پایدار با عملکرد غده قابل فروش بالا انتخاب نماید.

    کلیدواژگان: روش AMMI، تجزیه به عامل ها، GGE Bi، plot، Solanum tuberosum، پایداری عملکرد
  • حسن حسن آبادی، عبدالهادی حسین زاده *، سید علی پیغمبری، محمدرضا نقوی، اکبر دیزجی صفحات 749-762

    ژن Rysto که منشا آن گونه وحشی Solanum stoloniferum است و موجب ایمنی به ویروس Yی سیب زمینی می شود در 21 کلون و رقم (ژنوتیپ) سیب زمینی شناسایی شد و ژنوتیپ ها از لحاظ برخی صفات زراعی بررسی شدند. برای شناسایی این ژن مقاومت و عملکرد غده ژنوتیپ ها، پنج آزمایش اجرا شدند. در آزمایش اول 320 ژنوتیپ در مزرعه کشت شدند و براساس علایم ظاهری بیماری (با مشاهده علایم موزائیک در برگ ها) تعداد 55 کلون و رقم که فاقد علایم قابل رویت بیماری بودند از بین آنها انتخاب و سالم سازی شدند. در آزمایش دوم 55 ژنوتیپ مذکور در گلدان های 20 سانتی متری در شرایط 25-15 درجه سلسیوس در سه تکرار در گلخانه همراه با شاهد حساس دزیره کشت گردیدند. پس از پنج هفته برگ های ژنوتیپ های سیب زمینی، با شیره گیاه توتون که آلودگی آنها به PVYNTN قبلا محرز شده بود تلقیح و 48 ساعت بعد عمل تلقیح تکرار شد. چهار هفته بعد ضمن یادداشت برداری علایم بیماری، آلودگی آنها از طریق آزمون الایزا بررسی و 23 ژنوتیپ که فاقد علامت بیماری بودند و نتیجه آزمون الایزای آنها منفی بود به عنوان مقاوم انتخاب شدند. در آزمایش سوم 23 ژنوتیپ در سه تکرار در گلخانه کشت گردیدند و عمل آلوده سازی آنها از طریق پیوند جوانه های جوان توتون آلوده به PVY صورت گرفت و 23 ژنوتیپ که در آزمون الایزا در هیچ یک از تکرارها آلودگی نشان ندادند به عنوان مقاوم منظور گردیدند. در آزمایش چهارم کلون های مقاوم با استفاده از نشانگر DNAی STM0003 برای حضور ژن Rysto بررسی گردیدند و نهایتا چهار رقم (جلی، سانته، وایت لیدی، ساوالان) و 19 کلون پیشرفته سیب زمینی به عنوان مقاوم و حامل ژن Rysto شناسایی شدند. در آزمایش پنجم عملکرد غده قابل فروش ارقام و کلون های مقاوم به ویروس Y در شرایط مزرعه ای بررسی و در نهایت کلون 8-397009 به عنوان کلون پرمحصول و مقاوم به بیماری ویروس Y انتخاب گردید. همچنین، این کلون دارای صفات کیفی مناسب از جمله شکل غده تخم مرغی مایل به گرد، غده های با اندازه یکنواخت، طول استولون کوتاه، رنگ گوشت زرد روشن، رنگ پوست زرد، درصد ماده خشک غده خوب، بافت گوشت غده نسبتا نرم (چند منظوره) و عمق چشم غده سطحی بود.

    کلیدواژگان: ژن Rysto، سیب زمینی، عملکرد غده، کلون، ویروس PVY
  • ابراهیم غلامعلی پور علمداری*، طاهر ارتق زاده، عباس بیابانی، علی نخ زری مقدم صفحات 763-778

    اثر غلظت های مختلف دو علف کش ترفلان و پرسوئیت و وجین بر کنترل علف های هرز، عملکرد و اجزای عملکرد سویا با اجرای آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در زمین کشاورزی روستای قراول حاجی از توابع شهرستان کلاله استان گلستان در سال 1393 بررسی شد. تیمارها شامل کاشت سویا تحت شرایط وجین، عدم وجین و کاربرد علف کش های پرسوئیت و ترفلان به صورت 100% ترفلان؛ 75% ترفلان +25% پرسوئیت؛ 50% ترفلان + 50% پرسوئیت؛ 25% ترفلان + 75% پرسوئیت؛ 100% پرسوئیت؛ 100% پرسوئیت+ 25% ترفلان؛ 25% پرسوئیت + 100% ترفلان؛ 100% پرسوئیت + 50% ترفلان و 50% پرسوئیت + 100% ترفلان بودند. تراکم هر علف هرز، تراکم کل و درصد بازدارندگی آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر کنترل شیمیایی و وجین بر کلیه صفات مورد بررسی به جز تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، محتوی کلروفیل a و کل، معنی دار بود. بیشترین میزان سطح برگ، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، وزن خشک اندام های هوایی، تعداد دانه در بوته و وزن دانه در بوته به ترتیب در تیمار 100% پرسوئیت (238.67 سانتی متر مربع)، تیمار وجین (57.69 سانتی مترمربع)، دو تیمار وجین (33.1) و 25% پرسوئیت + 100% ترفلان (28.3)، دو تیمار وجین (163.92 گرم) و 100% پرسوئیت (163.70 گرم)، وجین (67.10 دانه در بوته) و دو تیمار وجین و 100% پرسوئیت + 50% ترفلان (10.27 گرم در بوته) مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد دانه، با مقدار 2383 کیلوگرم در هکتار، مربوط به تیمار وجین بود. در میان تیمارهای علف کش، بیشترین درصد کنترل علف های هرز مربوط به هر دو تیمار ترکیبی افزایشی 100% پرسوئیت + 25% ترفلان (72.86) و 50% پرسوئیت + 100% ترفلان (75.19) بودند. بر اساس نتایج حاصل، بیشترین میزان محتوی پروتئین و کلروفیل b سویا به تیمار وجین تعلق داشت. هم چنین، بیشترین و کمترین محتوی فنل کل و پروتئین از تیمار 100% ترفلان به دست آمدند. اگرچه تیمارهای افزایشی فوق، علف های هرز بیشتری را کنترل نمودند اما احتمالا اثرات بازدارندگی بر صفات اجزای عملکرد داشتند. این امر موجب کاهش عملکرد سویا نسبت به برخی تیمارهای جایگزینی و وجین شد.

    کلیدواژگان: پرسوئیت، ترفلان، وجین، عملکرد، سویا
  • سهیلا شاکری، فاطمه سعید نعمت پور*، اکبر صفی پور افشار صفحات 779-790

    شوری آب یا خاک از مهم ترین عواملی است که باعث کاهش جوانه زنی بذور گیاهان می شود. اتفن می تواند خواب بذر را در انواعی از گیاهان مثل غلات بشکند و جوانه زنی را سرعت بخشد. در برخی گیاهان پیش تیمار بذرها با سالیسیلیک اسید سبب افزایش درصد جوانه زنی شده است. به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و اتفن بر جوانه زنی بذور و رشد دانه رست رقم سیوند گندم تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1390 و در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور انجام شد. شوری با سطوح صفر، 50، 100و150 میلی مولار NaCl، سالیسیلیک اسید در سطوح صفر، 0.5 و 1 میلی مولار و اتفن در سطوح صفر، 0.05، 0.1 و 0.2 میلی مولار استفاده شد. نتایج نشان داد که درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک اندام هوایی و ریشه ی اولیه و میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در شرایط شوری کاهش و میزان پرولین افزایش یافت و پیش تیمار بذور با سالیسیلیک اسید سبب افزایش درصد جوانه زنی، برخی صفات رشدی و میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و میزان پرولین در محیط شور گردید. همچنین، پیش تیمار بذور با اتفن در شرایط شور باعث کاهش برخی صفات رشدی و افزایش میزان پرولین شد ولی بر صفات جوانه زنی و میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز بی تاثیر بود. به نظر می رسد سالیسیلیک اسید به عنوان یک تنظیم کننده رشد گیاهی و موثر در شرایط تنش شوری و اتفن از طریق تبدیل شدن به اتیلن، مکانیسم های تحمل گیاه را فعال و باعث بهبود خسارات ناشی از شوری بر جوانه زنی و رشد دانه رست گندم شده اند.

    کلیدواژگان: اتفن، آلفا آمیلاز، پرولین، غلات، شوری
|
  • Shorangiz Tavanaee, Shahram Lack * Pages 541-554

    To evaluate effect of photosynthate availability under terminal heat stress on yield and yield components of wheat, this research was conducted in a split plot experiment based on randomized complete block design (RCBD) with three replications at the Research Farm of Islamic Azad University of Ahvaz in 2015 cropping season. Treatments were defoliation in four levels: removal of two upper leaves, flag leaf removal, complete removal of spikelet at one side of spike and control (non-manipulated) which assigned to main plots and three planting date including (Nov. 21st , Dec. 5st and Dec. 21st ) to subplots. Results showed that defoliation had significant effect on number of grains/spike, 1000 grain weight, grain yield, biological yield and harvest index at one percent probability level. Planting date also affected number of spike/m2, number of grains/spike, 1000 grain weight, grain yield, biological yield, and harvest index significantly at one percent probability level. The interaction effect of defoliation and planting date on the number of grains/spike, 1000 grain weight, grain yield, biological yield and harvest index was also significant. The highest grain yield (5691 kg.ha-1) belonged to the control treatment (no defoliation) at first planting date (Nov. 21st). This was due to the not coinciding filling periods to terminal heat stress of growing season where maximum assimilates were produced. The lowest grain yield (2123 kg.ha-1) belonged to delayed sowing and removal of spikelet at one side of spike. Maturity of plants during 3rd planting date (Dec. 21st) was coincided to heat stress and thus reduced assimilate production.

    Keywords: Sowing date, Source, sink limitation, Wheat
  • Abolfazl Baghbani *, Amir Kadkhodaie, Seyed Ali Mohammad Modarres, Sanavy Pages 555-566

    In this study the effects of wheat (Triticum aestivum L.) and bean (Phaseolus vulgaris L.) residues, along with application zinc sulfate, on zinc, protein, phytic acid concentrations of wheat grain and grain yield were evaluated to do this an experiment based on randomized complete block design with 3 replications and six treatments (control, zinc sulfate, wheat residue, bean residue, wheat residue zinc sulfate and bean residue zinc sulfate) was conducted in Isfahan during growing season of 2012-2013. Results of ANOVA showed that there were highly significant differences between wheat and bean residues along with application zinc sulfate, protein, phytic acid in wheat grain, phytic acid to zinc molar ratio and yield. The results also showed that the highest grain yield, protein content and grain zinc concentrations were related to bean residues application sulfate zinc treatment and the lowest yield to control. The use of crop residue on the soil caused a significant increase in grain yield and shoot, as compared with that of the control (p

    Keywords: Phytic acid, Wheat, bean residues, Zinc, iron
  • Esmaeil Alibakhshi, Mohammad Mirzakhani * Pages 567-584

    To study the effect of nitrogenous fertilizers and mixed cropping of legumes and maize on its grain yield and yield component of corn in Arak, an experiment was carried at the Agricultural Research Center of Markazi Province in 2013. A factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was performed. Treatments were four levels of urea (N0= control, N1= 75 kg.ha-1, N2= 150 kg.ha-1, N3= 225 kg.ha-1) and mixed cropping with four levels (S1= planting corn, S2= planting corn chickpea, S3= planting corn cowpea, S4= planting corn mung bean). Plot consisted of 4 rows, 6 m long with 60 cm between rows space and 20 cm between plants on the rows, and S.C 704 corn hybrid was used. In this study characteristics such as: plant height, number of green leaf, grain yield, number of row per ear, number of grain per ear row, nitrogen use efficiency, biomasses of legumes, nitrogen percentage and 1000 grain weight were assessed. Results indicated that the effect of different levels of urea on plant height, number of green leaf, grain yield, number of grain per row, nitrogen use efficiency, legumes biomass and nitrogen percentage were significant. Effect of mixed cropping on characteristics like grain yield, nitrogen use efficiency, biomasses of legumes nitrogen percentage was also significant. Highest and lowest grain yield (7.37 and 5.47 t.ha-1) were obtained with the use of 225 and 75 kg.ha-1 urea, respectively. The highest and lowest grain yield (7.30 and 6.01 t.ha-1) belonged to sole cropping at corn and mixed cropping of corn mung bean, respectively.

    Keywords: Corn, Grain yield, Legumes, Nitrogen
  • Ali Tadayyon*, Mojtaba Zafarian Pages 585-598

    To evaluate the effect of humic acid on some cultural characters of some alfalfa varieties, a field experiment was conducted as factorial split plot based on RCBD design with three replications in 2014. In this experiment, 5 varieties of alfalfa (Yazdi, Hamedani, Baghdadi, Bami and Ranger) and three levels of humic acid (5 and 10 lha-1 and without humic acid, as control) were considered as the first factor and harvest time was as the second factor. Result indicated that except plant height, other characteristics such as dry weight yield, dry weight per plant, root and shoot dry weight per plant, number of leaves and stem diameter were affected by triple interaction effect of harvest time×variety×humic acid. Plant height was affected by double interaction effect of variety×humic acid and also harvest time×variety. Yazdi and Bami had the highest and Ranger had the least values of traits under study in two cuttings, respectively. Also in the between of humic acid treatments, 10 lha-1 treatment produced highest traits measured as compared to control and 5 lha-1 treatment. Bami, Ranger and Yazdi varieties with 10 lha-1of humic acid in two cuttings produced the highest dry weight yield (3.64, 3.55 and 3.26 t.ha-1 respectively) in this experiment.

    Keywords: Humic Acid, Function
  • Neginsadat Amir Khalili, Alidad Amiri Behzadi*, Esmaeil Babakhanzadeh Sajirani Pages 599-612

    To determine the effects of potassium foliar application (with two levels, use and non-use) from potassium sulphate source and top-dressing application of potassium fertilizer (with two levels, use and non-use) from potassium chloride source on number of seeds per capitulum, number of side branch per plant, seed yield, seed oil content, oil yield, seed to coat ratio, plant height and shoot dry weight in three safflower, genotypes including KW.2, Padideh and Goldasht a factorial experiment based on the randomized complete block design (RCBD) with three replications, was conducted during 2013 growing season at the Agricultural Research Center of Semnan province (Shahroud). Results showed that the highest average of number of seeds per capitulum (28.70), number of side branch per plant (17.83) and seed to coat ratio (1.47) were found in KW.2 genotype. The highest seed yield (2627.7 kg/ha) and oil yield (1350.5 kg/ha) were found from potassium sulphate foliar application in Padideh and KW.2 genotypes respectively. The interaction effect of genotype × potassium foliar application was significant for seed and oil yields. In conclusion, it was determined that potassium sulphate foliar application has better impacts on seed and oil yield of safflower genotypes than potassium top-dressing application.

    Keywords: Foliar application, Grain yield, Oil content, Potassium, Safflower, Top, dressing
  • Saeid Soleymani, Elnaz Farajzadeh Memari Tabrizi * Pages 613-628

    Micronutrients have an important role in growth and yield of plants. This investigatin was carried out to evaluate effect of foliar applications of three micronutrients (Fe, Mn and Zn) at different times (4-6 and 8-10 leaf stage) with three replication on sugar beet. Based on results obtained all of the micronutrients used increased sugar beet sugar yield. Highest root yield was obtained by using 9 % of micronutrients at 4-6 leaf stage, but other concentrations did not have any effect on sugar beet yield. All of the three micronutrient concentrations increased root yield significantly. Application of 6% concentration increased root yield by 15.6 %. Mn application did not have any effect on sugar yield. 9 % concentration of Zn foliar application increased sugar yield by 16.4 %, and application of 6 and 9% of Fe increased sugar yield by 18.6 and 36 % respectively. Sugar percent did not changed by Mn application, but high concentrations of Fe and Zn at 8-10 leaf stage increased it. Highest increase in sugar percent obtained by using Fe 9 % foliar appliction. Because of economical importance of sugar and root yield, foliar application of 9 % of Fe and Zn at 8-10 leaf stage will be suitable.

    Keywords: Foliar application, Micronutrients, Sugar, beet, Yield
  • Alireza Pazoki, Hamidreza Tavakoli Haghighat, Abolfazl Rashidi Asl Pages 629-644

    Environmenal problems resulting from application of nitrogen fertilizers in the production plant materials led agricultural specialists to use clean and alternative methods to towards the organic farming and use of organic fertilizers. In this study, thus, the effect of nitrogen and vermicompost fertilizer rates on yield, yield components, essential oil content and some morphological traits of marigold was studied in a split plot experiment based on completely randomized blocks design with 3 replications in Shahr-e-Rey region during 2013 growing season. Nitrogen rates with 3 levels (0, 60, 120 and 180 kg.ha-1) were assigned to main plots and vermicompost with 3 levels (0, 10, and 20 t.ha-1) to the sub plots. Mean comparison of simple effects indicated that the plants treated with 120 kg.ha-1 nitrogen fertilizer and 20 t.ha-1 organic fertilizer vermicompost produced higher trait values under study than control (non application of vermincompost). Interaction effect of experimented factors was significant on all traits under evaluation. Thus, highest seed yield (1567 kg.ha-1), biological yield (6664 kg.ha-1) and essential oil yield (8.85 kg.ha-1) obtained by the application of 120 kg.ha-1 nitrogen fertilizer and 20 t.ha-1 varmicompost. Based on the results obtained it could be said that nitrogen and vermicompost may improve seed and biological yield and yield components of marigold.

    Keywords: Marigold (Calendula officinalis L.), Morphological traits, Nitrogen, Vermicompost, Yield
  • Mahmood Tohidi *, Rahim Falahi Pages 645-656

    To study the effect of salicylic acid concentrations and foliar application times on yield and yield components of maize in the northern Khuzestan, a field experiment in 2014-2015, as factorial in the form of randomized complete block design with three replications was conducted. Experimental factors were salicylic acid concentration in five levels, 0, 0.25, 0.5, 0.75 1 Mm and foliar application times with three levels: once at 6-8 leaf stage, twice at 6-8 leaf stage and ten days after that, thrice at 6-8 leaf stage and twenty days after that. Results showed that the leaf area index, grain yield and yield components, like grain thousand weight, number of kernel rows per ear and number of kernels per row, were affected significantly by different salicylic acid concentrations and foliar application times, but the effect of salicylic acid concentration ×foliar application time interactions were not significant. Biologic yield was affected by different concentration of salicylic acid. The highest biologic yield of 18150 kg/ha related to 0.75 Mm salicylic acid concentration and lowest to control (no foliar application) with 15140 kg.ha-1, but the effect of foliar application times and their interactions were not significant. Foliar application of salicylic acid increased grain yield. The highest grain yield of 8998 kg.ha-1 related to 1 Mm concentration treatment and lowest (6897 kg.ha-1) to control (no foliar application). Highest grain yield (8592 kg.ha-1) belonged to two time foliar applications, at 6-8 leaf stage and ten days after that. The conclusion is that the application of salicylic acid could be beneficial in increasing grain yield of maize.

    Keywords: Foliar, Maize, Salicylic Acid, Yield
  • Fedra Taheri Oshtrinani, Amin Fathi * Pages 657-668

    The effects of biological and chemical fertilizers, along with the use of salicylic acid, on the agronomic characteristics of corn in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications were evaluated at the Agricultural Research Station of Boroujerd in 2011. Factors were three levels of phosphorus fertilizer (0, 100 and 150 kg ha), two levels of biological fertilizers (mycorrhizal fungi) (inoculation and non- inoculation of seeds) and two levels of salicylic acid (0.5 and 1 mM), respectively. The results showed that phosphorus fertilizer and mycorrhizal inoculation of seeds affected number of seed rows, seed weight, seed yield and biological yield significantly. Seed yield of plants inoculated with mycorrhiza was 8412 kg.ha-1 which is 24% higher than non-inoculated ones. The effect of salicylic acid on plant height, stem diameter, ear length, ear diameter, number of seed rows, seed weight, seed yield and biological yield and harvest index was also significant. The yield of plants with 1 mM salicylic acid treatment amounted to be 8316 kg.ha-1 which is 24% higher than none treated ones. Phosphorus and mycorrhizal interaction on the number of rows of seeds, seed weight, seed yield and biological yield were significant. Salicylic acid and phosphorus interactions and three way treatment effects were only significant on grain yield. This study showed that salicylic acid and mycorrhizal inoculation of seeds can increase seed yield by improving yield components.

    Keywords: Corn, Mycorrhiza, Phosphorus, Salicylic Acid
  • Bahram Mirshekari * Pages 669-682

    This study was aimed at the evaluation of yield and essence responses of two fennel (Foeniculum vulgare) local varieties to mycorrhiza under water stress conditions. It was performed in a split split plot experiment based on randomized complete block design at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University, Tabriz Branch, Iran, during 2013. Factors under study were two fennel land races of Esfahan and Malayer assigned to main plots, three levels to irrigation (70, 100 and 130 mm evaporation from pan) to sub plots and use of two mycorrhizal strains (Rhizophagus intraradices and Funneliformis mosseaeas) and control to sub sub plot. Results revealed that relative water content of leaves in inoculated seeds were improved. It was also observed that chlorophyle content index of fennel leaves in inoculated plants increased by 39% compared to the control. When inoculated plants were irrigated at 100 mm evaporation from pan, it was increased in secondary branches by 4.7 per plant. Plants irrigated at 70 mm and 100 mm evaporation produced higher essence yield (18.5 l.ha-1), but its increase was only 11 l.ha-1 when plants irrigation at 130 mm evaporation. It is concluded that plants in semi arid areas may tolerate drought when seeds inoculated with mycorrhiza better than plants non-inoculated seeds.

    Keywords: Chlorophyle content, Evaporation from pan, Relative water content, Seed inoculation
  • Rana Gholinezhad, Alireza Sirousmehr*, Baratali Fakheri Pages 683-696

    To study the effects of irrigation regimes and organic fertilizers (compost and vermicompost) on mucilage percentage and some quality characteristics of borago (Borago officinalis) a field experiment was conducted in a split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications at the Research Farm, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Iran during 2012. Irrigation regimes were S1: 100% FC, as control, S2: 80% FC (moderate stress) and S3: 60% FC (severe stress) and application of organic fertilizers: N1: without fertilizer as control, N2: 40 t.ha-1 compost, N3: 4 t.ha-1 vermicompost were assigned to main plots and sub plots, respectively. The results showed that N, P and K, as well as the amount of chlorophyll a, carotenoid and total chlorophyll content decreased with increasing drought stress, but decreasing effects of fertilizers levels on traits were not high. Stress conditions and application of compost increased sodium percentage. By increasing drought stress, soluble carbohydrates and mucilage percent also increased. Highest mucilage percent (2.37) was obtained from moderate stress treatment. Highest total dry yield (13.48 t.ha-1) was also due to non-stress conditions. This was not significantly different mild stress. Application of organic fertilizers, particularly compost, resulted in greater performance. It can be concluded that acceptable yield of dry borage and higher mucilage percent can be obtained from irrigation at 80 percent field capacity and use of compost in Zabol climatic condition.

    Keywords: Chlorophyll, Compost, Mucilage, Stress, Vermicompost
  • Seyedeh Zahra Hosseini * Pages 697-716

    To calculate correlation coefficients and path analysis of some traits related to grain yield, 15 genotypes of safflower were studied under non-stress and drought stress conditions at two different sites (with 10 meter distance) in the field of College of Agriculture of Lorestan University, Iran. Each experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. Analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for all measured traits and yield in both stress and non- stress conditions. By using stepwise regression, best model was estimated for the two conditions. Sequential path analysis of the correlation between grain yield and other traits showed that days to start flowering, 1000-seed weight and stem diameter had direct effects on grain yield under non-stress conditions, while under drought conditions, seed weight per plant and 1000-seed weight had direct and positive effects on grain yield. Thus, to obtain high yielding varieties of safflower under drought stress condition, we showed attempt to select varieties with high seed weight per plant.

    Keywords: analysis of variance, Genetic correlation, Seed weight, Stepwise regression
  • Tayyebeh Jafarian, Mohammad Javad Zarea * Pages 717-730

    Salinity is one of the main factors to reduce crop production worldwide, especially in dry land farms. In this study the effect of pretreatment of wheat seed with hydrogen peroxide (H2O2) on various traits of wheat (Sardary) including morph-physiological parameters and yield components under salinity conditions were evaluated. This experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications, in greenhouse. Treatments were three salinity levels (0, 80 and 120 Mm) and four concentrations of hydrogen peroxide (0, 25, 50 and 80 Mm). In this study, salinity affected all of yield components, levels of antioxidants, photosynthetic pigments, length and number of leaf stomata. Pretreatment of seed with hydrogen peroxide alleviated the effect of salinity on yield through positive effect on plant water relation, pigments, leaf area and stomata. Plants from pretreatment of seed with hydrogen peroxide had higher relative water content, chlorophyll and carotenoid pigments, leaf area and lower number of stomata and larger length of stomata under salt stress condition as compared with control. Seed pretreatment with hydrogen peroxide also reduced the adverse effect of salinity.

    Keywords: salinity, Morph, physiological parameters, H2O2, Wheat
  • Davood Hassanpanah*, Hassan Hassanabadi, Amiraslan Hosseinzadeh, Bita Soheili, Raouf Mohammadi Pages 731-748

    Quantitative and qualitative traits and stability of marketable tuber yield of 14 promising potato clones, along with three commercial cultivars (Agria, Marfona and Savalan) as checks, were evaluated at the Ardabil Agricultural and Natural Resources Research Station during 2013 and 2014. The experiment was based on a randomized complete block design with four replications. During growing period and after harvest, traits like main stem number per plant, plant height, tuber number and weight per plant, total and marketable tuber yield, dry matter percentage, baking type, hollow heart, tuber inner ring and discoloration of raw tuber flesh after 24 hours were measured. Combined ANONA for quantitative traits showed that there were significant differences among promising clones as to total and marketable tuber yield, tuber number and weight per plant, plant height, tuber mean weight, main stem number per plant and dry matter percentage and their interactions with year in total and marketable tuber yield. The clone 9 (397078-3) with the least amount of marketable tuber yield had significant difference with clones 4 (397045-13), 1 (397031-16), 3 (397031-11), 6 (397009-8) and 12 (397067-6) in 2013 and with clone 4 (397045-13) and Agria cultivar in 2014. The clones 4(397045-13), 1 (397031-16) and 12 (397067-6) had uniform tuber, yellow to dark-yellow skin and light-yellow to yellow flesh color, tuber shape of oval round and round, shallow to mid shallow eyes, no tuber inner ring, hollow heart and tuber inner crack and mid-late maturity. They were selected for home consumption of chips, french-fries and frying. Based on the results of factor analysis, "tuber yield", "number of tuber" and "plant structural and quality "were named as first, second and third quality determining factors respectively. In this experiment, GGE Bi-plot model and AMMI Stability Value (ASV) parameter, were acceptable methods for the selection of marketable tuber yield stability which found to be simultaneously could introduce clones 1 (397031-16), 3 (397031-11), 4 (397045-13) and 12 (397067-6) to be selected as stable clones with high marketable tuber yield.

    Keywords: AMMI methods, Factor analysis, GGE Bi, plot, Solanum tuberosum, Yield stability
  • Hassan Hassanabadi, Abdolhadi Hosseinzadeh *, Seyed Ali Peighambari, Mohammad Reza Naghavi, Akbar Dizaji Pages 749-762

    In this study, the Rysto gene, originaly found in wild potato (Solanum stoloniferum), confers extreme resistance against PVY. It was identified in 21 potato clones and varieties and they were evaluated for some agronomic traits. For this purpose five trials were conducted. In first trial 320 potato genotypes were planted on the farm and 55 symptomless clone and cultivars were selected. In second trial, 55 genotypes along with sensitive control genotype (Desireh) were planted in 20 cm pots in the greenhouse at 15-20 °C with three replications. After five weeks, upper leaves were infected artificially with sap from tobacco fresh leaves checked for infection with PVYNTN and additional infections were repeated after 48 hours. Symptoms were recorded and all plants were tested by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) about 4 weeks after inoculation. Plants that showed visual symptoms or/and gave at least a positive ELISA result were considered as susceptible and symptomless response with negative ELISA results were considered as resistant. In third trial, 23 genotypes were planted in the greenhouse and the PVY infected young tobacco shoots were grafted to symptomless genotypes with negative ELISA results with three replications and were selected as resistance genotypes. In fourth trial, all the PVY resistant genotypes were checked by molecular marker (STM0003) for detection of Rysto gene. Finally four potato varieties (Jelly, Sante, White Lady and Savalan cultivars) and 19 advanced clones were regarded as carriers of Rysto gene. In the fifth experiment genotypes were evaluated for marketable tuber yield of varieties and clones resistant to virus PVY in field conditions and 397009-8 clone was selected as high-yielding and tolerant genotype to PVY virus. Also, This clone did also have appropriate quality traits like oval-round tuber shape, uniform tubers, short stolon length, light yellow flesh color, yellow skin color, good tuber dry matter percent, tuber flesh texture of relatively soft (multipurpose) and shallow depth tuber eye.

    Keywords: Clone, Rysto Gene, Solanum tuberosum, Tuber yield
  • Ebrahim Gholamalipour Alamdari, * Taher Erteghzadeh, Abbas Biabani, Ali Nakhzari Moghadam Pages 763-778

    To evaluate effects of the various concentrations of two herbicides of the trifluralin and Imazethapyr and weeding on weeds control, yield and yield components of soybean (Glycin max L.), an experiment was carried out based on randomized complete block design with three replications at the Agriculture Land of Ghravolhaji Village in Kallale district of Golestan province in 2014. Treatments consisted of planting soybean under weeding, without weeding and application of trifluralin and Imazethapyr as 100% trifluralin, 75% trifluralin 25% Imazethapyr, 50% trifluralin 50% Imazethapyr, 25% trifluralin 75% Imazethapyr, 100% pursuit, 100% Imazethapyr 25% trifluralin, 25% Imazethapyr 100% trifluralin, 100% Imazethapyr 50% trifluralin and 50% Imazethapyr 100% trifluralin. density of each weed, their total density and inhibition percentage were measured. Results showed that the effect of chemical weed control on all traits measured, except seed number per pot, 1000 seed weight, content of chlorophyll a and total chlorophyll, were significant. The highest leaf area, plant height, number of pods per plant, aerial plant dry weight, seed number per plant and seed weight per plant were observed in the treatment of the 100% Imazethapyr (238.67 cm2), weeding (57.69 cm), both treatments of weeding (33.10) and 25% Imazethapyr % trifluralin (28.3), both treatment of weeding (163.92 g) and 100% Imazethapyr (163.70 g), weeding (67.10 seed per plant), both treatment of weeding and 100% Imazethapyr 50% trifluralin (10.27 seed per plant) respectively. The highest seed yield was obtained from weeding treatment (2383 kg/h). Based on the results, the highest content of protein and chlorophyll b in soybean were obtained from weeding treatment. The highest inhibition percentage of weeds was found in the additional treatment of 50% Imazethapyr 100% trifluralin (75.19) and 100% Imazethapyr 25% trifluralin (72.86). The lowest and highest total phenols content and proteins also were obtained in the treatment of 100% trifluralin. Although treatments mentioned above had inhibitory effects on weeds they also decreased the yield components and seed yield of the soybean.

    Keywords: Imazethapyr, Trifluralin, Weeding, Yield, Soybean
  • Soheyla Shakeri, Fatemeh Saeid Nematpour *, Akbar Safipour Afshar Pages 779-790

    Water or soil salinities are the most important factors that reduce the seed germination of plants. Ethephon can break seed dormancy in a variety of plants, such as cereals and speeds up germination. In some plants pretreatment of seeds with salicylic acid has increased the germination percentage. To study effect of salicylic acid and ethephon on seed germination of wheat (Seivand cultivar) under salinity condition a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted at the Plant Research Laboratory of Neyshabur Branch of Islamic Azad University in 2011. Four salinity levels (0, 50, 100, 150 mM), three salicylic acid levels (0, 0.5, 1 mM) and four ethephon levels (0, 0.5, 1, 2 mM) were used. The results showed that at salinity condition seed germination rate and percentage, shoot and root length, their dry weight and α-amylase activity decreased and proline content increased. Pretreatment of seeds by salicylic acid increased seed germination percentage, some growth parameters, α-amylase activity and proline content under salinity condition. Moreover, pretreatment of seeds by ethephon decreased some growth parameters and increased proline content but its effect on germination and α-amylase activity were not significant. It seems that Salicylic acid as a plant growth regulator under salinity condition and ethephon convertion to ethylene, activated plant tolerance mechanisms to salinity condition and decrease damaging effect of salinity on seed germination and seedling growth of wheat.

    Keywords: α amylase, Cereals, Ethylene, Germination, Proline, salinity